Dat staat dinsdag in De Tijd, en wordt bevestigd door de Limburgse gedeputeerde voor Economie Tom Vandeput (CD&V). “Vorige week is de intentieverklaring daaromtrent ondertekend”, zegt Vandeput. Het is de POM Limburg, het economische orgaan van de provincie, die de Amerikanen ervan heeft overtuigd om te investeren in Limburg.
Als consultant voor de grote en minder grote biotech- en farmabedrijven is Amador Bioscience gespecialiseerd in het ontwerpen en simuleren van medicijntesten om zo de ontwikkeling van nieuwe medicijnen vlotter te laten verlopen. Daarvoor wordt onder meer een beroep gedaan op artificiële intelligentie. Het Californische bedrijf, met hoofdzetel in Pleasanton, heeft zo al meer dan 100 klinische geneesmiddelentesten ondersteund in de VS en China.
Naar Europa
Amador werd in 2018 opgericht door vier Amerikaanse specialisten die elk veel ervaring hadden opgedaan bij grote farmaspelers zoals Amgen, AstraZeneca en Novartis. Het heeft al vestigingen in de VS en China met in totaal 120 medewerkers, en zoekt nu ook de eerste stap te zetten naar Europa.
Dat gekozen is voor een plek in Limburg, heeft volgens Amador te maken met de strategisch sterke ligging, maar ook met de sterke academische reputatie en knowhow in life sciences en hightech die de UHasselt geniet. “Met onze ervaring in de sector kunnen we de ontwikkeling van de farma-industrie in Limburg en de rest van Europa een boost geven”, zegt CEO en medeoprichter Bing Wang van Amador Bioscience in De Tijd. De Amerikaanse farmaconsultant engageert zich om de komende jaren 120 biomedici en biostatistici te rekruteren van de UHasselt.
In een eerste fase strijkt Amador neer op de Hasseltse Corda Campus. Op termijn is het de bedoeling om uit te wijken naar een grotere vestiging op de Health Campus in Diepenbeek. De komende jaren wil Amador Bioscience zo’n 8,5 miljoen euro investeren in Limburg.
Versterking
Voor decaan Piet Stinissen van de faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen van de UHasselt is de komst van de Amerikaanse consultant goed nieuws voor de Health Campus in Diepenbeek. “We verwelkomen altijd bedrijven die tewerkstelling creëren in deze sector en die innovatie in de gezondheidszorg met zich brengen”, aldus Stinissen. “De expertise van Amador Bioscience betekent zeker een versterking voor de hele campus. Bovendien engageert het bedrijf zich om tal van studenten van onze faculteit aan te trekken. Ieder jaar leveren we zo’n 50 tot 60 biomedici af, en zo’n 20 tot 30 biostatistici. Voor hen kan de komst van Amador een extra troef zijn voor hun toekomst.”
De Health Campus breidt bovendien gevoelig uit de komende jaren. Zo moet in 2023 de bio-incubator BioVille de deuren openen. In een eerste fase voorziet het masterplan in 7 hectare, in een latere fase komt daar nog eens 5,5 hectare bij.
Lees het artikel volledig hier.
Bron: HBvL