BioVille is part of a bigger network:
In Vlaanderen wordt 78% van het huisafval gerecycleerd. Een cijfer waar onze regio trots op mag zijn. Voor medisch afval ligt dit getal echter een stuk lager, met slechts 8%. BioViller REPOMED wil de wegwerpcultuur in de zorgsector een halt toeroepen.
Met meer dan 20 jaar ervaring is Dirk Segers allesbehalve een newbie in de sector. Zijn bedrijf Euramedics specialiseert zich in het wegwijs maken van healtcare bedrijven op de Europese markt. 2 jaar geleden voelde hij echter de nood om een nieuw project te lanceren. Dirk Segers: “Het grootste deel van medisch afval gaat vandaag de verbrandingsoven in. Met REPOMED willen we de wegwerpcultuur binnen de zorg aanpakken.”
RECYCLAGE
Met hun motto ‘Goodby to medical waste’ focust REPOMED zich hoofdzakelijk op recyclage van medisch afval. In de eerste fase zet het bedrijf in op de recyclage van katheters en pacemakers. In de toekomst willen ze dit uitbreiden naar metalen protheses en andere afvalproducten.
Dirk Segers: “In onze sector werken zeer gedreven mensen. Elke innovatie verbetert het menselijk bestaan’.
Dirk Segers: “Vandaag belanden pacemakers in de reguliere vuilnisverwerking. Ze worden niet gerecycleerd en zijn erg vervuilend. Het liefst willen we deze instrumenten een 2de leven geven. Ze zijn nog prima bruikbaar, bijvoorbeeld voor veeartsen of wetenschappelijk onderzoek. Maar niet alle pacemakers zijn herbruikbaar. In dat geval halen we ze uit elkaar en brengen we de aparte onderdelen terug in de grondstoffenstroom.”

INNOVATIEVE GEEST
REPOMED bevindt zich op nieuw domein. Een innovatieve geest is essentieel. Dirk Segers, van opleiding ingenieur, laat zich drijven door zijn wetenschappelijke nieuwgierigheid en ziet problemen eerder als uitdagingen. En die uitdagingen zijn er. “Het project kostendekkend maken is vandaag nog altijd niet evident. Net zoals het het vinden van de juiste aanspreekpunten bij ziekenhuizen en zorgaanbieders.”
REPOMED is een vaste bewoner van BioVille. Hun aanwezigheid op deze incubator brengt heel wat voordelen mee. “De grote troef van BioVille is de aanwezigheid van gedeelde diensten, die voor start-ups alleen onbetaalbaar zouden zijn”, weet Dirk Segers. “Bovendien heb je het behulpzaam personeel die je altijd wel weten te verbinden met relevante actoren in het netwerk.”
De echte motivatie komt van het feit dat innovatie de maatschappij ten goede komt. “De medische sector is een heel innovatieve wereld, de mensen die er werken, zijn typerend zeer gedreven personen. Je zoekt constant naar manieren om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren. Daar doen we het voor,” besluit Dirk.
